Kondor Béla Általános Iskola

1181 Budapest, Kondor Béla sétány 7.

 

 

 KONDOR BÉLA ÁLTALÁNOS ISKOLA

 

  Iskolánk tanárai 41 éve törekednek a tanulás, a tudás megszerettetésére, melyet a barátságos, szeretetteljes hangulat, gyermekközpontú oktatási, nevelési program garantál. A tanulás mellett a programok nagy választéka segít diákjaink látókörének szélesítésében: évfordulókhoz kapcsolódó vetélkedősorozatok, sportversenyek, kulturális rendezvények, tanulmányi kirándulások, erdei iskolák, táborok.

  Az épület 1981-ben készült el modern, a XX. század végi igényeknek, valamint az akkori meglehetősen magas gyermeklétszámnak – 2000 fő - megfelelően. A hatalmas ablakok, a tágas folyosók, a kényelmes aula már első látásra bizalmat sugároz. A szaktantermek lehetővé teszik a magas szakmai igényességgel történő oktatást. Az első, második, harmadik és negyedik évfolyam külön, mégis a főépülettel szerves egységben való elhelyezése pedig a kisiskolások igényeit szolgálja. Tavaly kezdődött és még jelenleg is tart az épület teljeskörű felújítása.

  Minden évben fokozott figyelmet fordítunk jövendő diákjaink felkészítésére. Játékos iskola-előkészítő foglalkozásokat tartunk. Itt a leendő első osztályosok megismerkedhetnek a tanító nénikkel és iskolánkkal. Fejlesztő pedagógus és logopédus segíti át a nehézségeken azokat a gyerekeket, akiknek szükségük van rá.

  Az iskolai könyvtár lehetőséget biztosít a tanórákon kívüli önművelődésre. 

  Tornatermünkben reggeltől estig mozgalmas élet zajlik, hiszen a tanórai foglalkozásokat követően szakkörök, tanfolyamok sora segíti a gyermekek egészséges életmódjának kialakítását.

  Az iskola kezdetben, a közvetlen lakókörnyezetben, a Havanna lakótelepen élő családok gyermekeinek kínált hatékony és eredményes nevelést és oktatást, de már a lakókörnyezeten kívül élő családok is szívesen választják intézményünket.

  Az iskolaépületet sportpályákkal tarkított kert övezi, és egy gondosan ápolt sétányra nyílik néhány ablaka, ahol a hasonló nevű művelődési ház, valamint a Szent László Plébánia található.

  A barátságos légkör megteremtésében jelentős szerepet játszik a jól képzett tanári kar, melynek igen nagy része az iskola megnyitása óta itt dolgozik.

 

TANULMÁNYI PROGRAMJAINK

 

  Iskolánk a kerületben az elsők között indította angol emelt szintű osztályait. Ennek keretében első osztálytól 1, illetve a későbbiek során 2 plusz órában, képességek szerint bontott csoportban tanulhatják a nyelvet. A legjobbak Pitman vizsgát tesznek az utolsó évben, illetve két tannyelvű középiskolában folytatják tanulmányaikat. Az idegen nyelvek tanításának középpontjában a kommunikatív képességek fejlesztése, a tanuló egyéni adottságaihoz igazodó szintre emelése áll.

  Szintén a fővárosban az elsők között, 15 éve indult számítástechnika emelt szintű képzésünk. A nyelvi képzéshez hasonló óraszámban és rendszerben tanulnak gyermekeink. A nyolcadik évfolyamon lehetőségük nyílik ECDL vizsga letételére, illetve évek óta az osztályok 30-40%-a számítástechnika szakirányú iskolában folytatja tanulmányait. 
A harmadik területe az iskolánkban folyó emelt szintű képzésnek szorosan kapcsolódik névadónkhoz. A művészeti képzést igénylő gyermekek rajz, ének, tánc, furulyaoktatásban részesülnek. 

  A negyedik fakultációs terület a sport, ahol szertorna, kosárlabda, kézilabda, futball, ritmikus sportgimnasztika szakterületekkel ismerkednek elsősorban tanulóink. A fakultáció kiválasztásában a szülők döntenek a szaktanárok segítségével. Természetesen érdemes a gyerek adottságait, érdeklődési körét figyelembe venni.

 

 KITÜNTETÉS 

 

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerő oklevélben részesítette a Kondor Béla Általános Iskola tantestületét kimagasló, nehéz körülmények között végzett oktatásmegújító, a lakókörnyezet igényeinek megfelelő oktató-nevelő munkájáért. Az oklevelet Balog Zoltán miniszter látta el kézjegyével. 

  A Havanna-lakótelep, amelynek építése 1985-re fejeződött be, több mint 20 ezer embernek adott otthont.  A Kondor Béla iskola 1981-ben itt nyitotta meg kapuit.

  Jelenleg közel 250 gyereknek és 30 pedagógusnak a második otthona ez. 
  A kilencvenes években a gyárak, üzemek bezárása a Kondor Iskolába járó gyerekek szüleinek hatvan-hetven százalékát érintette, így nem volt sok oka senkinek sem örülni akkoriban.   
Ezekben az években fogalmazta meg az intézmény a mottót, miszerint „A Kondor a pedagógusok iskolája legyen a gyerekekért”, mert akkor tudnak a legtöbbet tenni a diákokért, ha ők is jól érzik magukat a munkahelyükön.  
  Az intézmény már kezdettől fogva hangsúlyt fektet a matematika, az angol, a testnevelés, a művészetek és az informatika oktatására. A tanárok az órákon túl is foglalkozásokkal segítették és segítik a tanulók fejlődését. Jelenleg rajz-, néptánc-, matematika-szakkörrel, valamint sportkörökkel várják az érdeklődőket.

  A kormányzati intézkedést megelőzve már három éve bevezették az egész napos nevelést.

  A pedagógusok 96 százaléka pályakezdőként került az új iskolába, a mélyvízbe. A tantestület egységes csapatként működik egyfajta követelményrendszerrel. Az iskola elvárásait szinte az összes szülő támogatja.

  Több éve kerületi Művelődésért-díjat vehetett át a testület, s több pedagógus kapott elismerést. A tanárok mindvégig igyekeztek új színt vinni a pedagógiai munkába, miközben nehéz körülmények között is olyan diákokat indítottak útjukra, akik helyt tudnak állni az életben. Akár diplomásként, akár szakmunkásként. Az oklevél ékes visszajelzése annak, hogy az iskolában értékes a szakmai munka, ami érthetően öröm a tanároknak, a diákoknak, s a kerületnek is.

 

"Művelődésért díj”/2011/


Kondor Béla Általános Iskola Nevelőtestülete
 
A tantestület legtöbb tagja az iskola megalapításától végzi oktató-nevelő munkáját a Havanna lakótelepen. Nyitott, a társadalmi elvárásokat ismerő innovációra fogékony tantestület kovácsolódott össze a lakótelepi - igen nehéz szociológiai összetételű – iskolában. Oktatást megújító tevékenységeik közül a nyolcvanas évek idegen nyelvű (angol) képzését, a kilencvenes évek elején bevezetett matematika- számítástechnikai és képzőművészeti emelt szintű oktatását, az erdei iskolák szervezett rendszerét említhetjük példaként.

 

 

  Iskolánk a REGIO játék nagykereskedelmi cégtől 100.000 ft -os játékcsomagot kapott, így megvalósíthatóvá vált a játékszoba létrehozása gyermekeink részére.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 35
Tegnapi: 67
Heti: 364
Havi: 1 429
Össz.: 973 076
Oldal: Iskolatörténet
Kondor Béla Általános Iskola - © 2008 - 2024 - kondor.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat